10-02-2014 10:04 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

VVD-prominent Ed Nijpels vindt dat zijn partij zich meer moet roeren in het debat over de toekomst van de energievoorziening.

"Ik vind dat iedere VVD'er duurzame energie belangrijk zou moeten vinden. Dat is niet altijd zo. Mijn eigen partij is een beetje afwezig in deze discussie," zei de oud-milieuminister gisteren in Buitenhof. "Ik hoor alleen waar ze tegen zijn, maar ik hoor geen goede visie." Nijpels is wel te spreken over hoe minister Kamp (VVD) het energieakkoord vorm heeft gegeven.

Nijpels is voorzitter van de commissie die in de gaten houdt hoe het staat met de uitvoering van het energieakkoord dat meer dan veertig organisaties vorig jaar sloten. Daarin staan afspraken over terugdringen van energieverbruik en een groter aandeel van duurzame energie.

Volgens Nijpels heeft de goede aardgasvoorziening in Nederland geleid tot de lage duurzaamheidspositie van Nederland in Europa. "Eén van de verklaringen waarom wij nog maar 4 procent duurzame energie hebben terwijl de Europese gemeenschap op 11 procent zit, is dat wij nooit de noodzaak hadden tot de ontwikkeling van duurzame energie."

Dijkstra

In een reactie op Twitter stelde VVD-Kamerlid Remco Dijkstra dat betaalbaarheid en leveringszekerheid van energie hem belangrijker lijken dan het najagen van een doelstelling die werkgelegenheid kost. Volgens het Energieakoord moet in 2023 16 procent van de energie op een duurzame manier worden opgewekt.

Bron: ANP | Foto: Maarten Dirkse via Flickr