10-02-2014 17:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De energie-efficientie van consumentenelektronica is zo sterk verbeterd dat apparaten bijna standaard een A-label of hoger krijgen. Bedrijven en consumenten verliezen interesse in nog efficiëntere producten.

Adviesbureau Ecofys publiceerde onlangs een rapport waarin wordt gesteld dat de huidige codering verouderd is. Op het moment zijn energielabels gerangschikt van A tot G, kleurgecodeerd van groen tot rood, om de zuinigheid van het apparaat aan te geven. In productielijnen als wasmachines zijn door technologische verbeteringen zelfs nog hogere scores mogelijk. De meeste producten vallen tussen de labels A en de A+++. Hierdoor worden bedrijven weinig gestimuleerd om de prestaties te verbeteren.

Ook consumenten raken minder gemotiveerd om nog zuinigere apparaten te kopen. “We hebben bewijs van consumentenorganisaties dat het toevoegen van plustekens verwarring creëert,” vertelt Stephane Arditi, senior beleidsmedewerker bij de ngo European Environment Bureau (EEB). “De stap van A+ naar A++ is minder aantrekkelijk voor consumenten dan een apparaat met B-label in te ruilen voor eentje met een A-label.”

Herschalen

Het Ecofys-rapport stelt dat de labelschaal van A tot G het meest eenvoudig en motiverend is voor beslissingen van consumenten. Daarom is het herschalen van de labels de meest voor de hand liggende optie. Het rapport geeft vier verschillende lay-outs voor het label die nu worden getest in marktonderzoeken.

QR-codes

Voor verschillende milieugerelateerde of consumentenorganisaties is dat niet genoeg. Ze eisen meer productinformatie. De toepassing Quick Response-codes (QR) kan hier een oplossing voor bieden. De codes kunnen gescand worden door smartphones die via het internet meer informatie verschaffen. Volgens Ecofys is een e-label ‘een interessante optie, maar waarschijnlijk nog te onvolwassen voor marktonderzoek’.

Bron: EurActiv | Foto: Tom Raftery via Flickr