13-02-2014 10:04 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Netbeheerder Stedin steekt vanaf dit jaar € 500 mln in het verbeteren, aanleggen en vervangen van zowel elektriciteitsnetten als gasnetten.

Het bedrijf investeert vooral in duurzaam energietransport door onder meer bestaande kabels geschikt te maken voor het terugleveren van energie door consumenten en bedrijven. Dat maakte Stedin afgelopen donderdag bekend. Een toenemend aantal klanten wekt tegenwoordig zelf energie op, onder meer via zonnepanelen en windturbines. De energie die ze zelf niet gebruiken, leveren ze terug aan het net. Daarvoor past Stedin het net aan. Tegelijkertijd worden die netten geschikt gemaakt voor andere energiebronnen.

Om die reden zijn er ook slimme energiemeters nodig. "Het aanbieden van digitale, op afstand uitleesbare energiemeters bij huishoudens betekent een nieuwe investering voor Stedin. De komende jaren krijgt het merendeel van de Nederlanders deze slimme meter," aldus Stedin.

Voor de grote projecten zet Stedin in 2014 ongeveer € 380 mln in. Daarnaast wordt € 125 mln gebruikt voor regulier onderhoud. In het hele verzorgingsgebied worden tot 2029 honderden kilometers verouderde gasleidingen vernieuwd. De grootste vervangingsprojecten vinden dit jaar plaats in onder meer Den Haag, Dordrecht, Rotterdam en Utrecht.

Bron: ANP | Foto: Anders Hoff via Flickr