23-03-2017 16:06 | Door: Erik Verheggen

Ze willen hem weg. De duurzame energiemarktplaats Vandebron biedt € 1 mln op de kolencentrale van Nuon in Amsterdam.

Het bod kan volgens Vandebron worden besteed aan een goede regeling voor de medewerkers van de centrale aan de Hemweg. Het bedrijf wil de centrale, die van de nog actieve kolencentrales in Nederland de minst moderne is, een nieuwe bestemming geven.

Jaarlijks stoot de centrale 4,5 miljoen ton CO2 uit. Nuon maakte in december 2016 bekend de centrale alleen te willen sluiten op kosten van de overheid. Mocht de overheid niet meebetalen, dan is de kans groot dat de kolencentrale wordt verkocht aan een partij die door kan blijven stoken tot 2034.

Oprichters vandebron

Maar op dit moment gebeurt er nog helemaal niets, constateert Vandebron. “De kolencentrale zorgt voor sterke vervuiling van de stad, de lucht en de natuur. Bovendien is zo’n rokende pijp geen gezicht. Alle partijen, ook consumenten, willen dat de centrale sluit. Daarom nemen wij het initiatief de centrale dit jaar nog te sluiten”, zegt Aart van Veller, mede-oprichter van Vandebron.

Teruggeven

Als Nuon op het bod ingaat, wil Vandebron de kolencentrale teruggeven aan de stad Amsterdam. Het doel is om van iets dat vervuilend is, iets te maken waar iedereen wel iets aan heeft. Plannen hiervoor worden binnenkort bekendgemaakt. In het Algemeen Dagblad hint het bedrijf op een toepassing, zoals Hennie van der Most die ontwikkelt. De ondernemer bouwde in Duitsland een kerncentrale om tot attractiepark en werkt aan een vergelijkbaar project in de oude afvalverbrandingsinstallatie op Rotterdam-Zuid.

Het is voor Vandebron vanzelfsprekend dat de Gemeente Amsterdam betrokken wordt bij het proces. “We kunnen niet van de gemeente verwachten dat zij nu al een positie inneemt. Zodra de koop rond is, gaan we natuurlijk wel gelijk met de gemeente om de tafel. Wij vinden het belangrijk dat zij volledig aan boord is met de plannen die wij voor ogen hebben”, zegt Remco Wilcke, mede-oprichter van Vandebron.

Bron: Vandebron | Foto: Johan W. Elzenga/Shutterstock