24-03-2017 12:01 | Door: Hidde Middelweerd

Vijf Zuid-Hollandse partijen hebben onder de naam Warmtealliantie Zuid-Holland een intentieverklaring getekend, om gezamenlijk een infrastructuur voor warmtenetten te creëren. Hiermee willen de partijen bijdragen aan een CO2-arme energievoorziening.

De deelnemende partijen zijn Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie, Provincie Zuid-Holland, Eneco en Warmtebedrijf Rotterdam. Dit meldt de Provincie Zuid-Holland in een persbericht.

Warmtenetten

De alliantie wil bestaande en nieuwe leidingen bundelen in een hoofdinfrastructuur, zodat er een open transportnet voor warmte ontstaat, waar elke warmte-aanbieder gebruik van kan maken. De warmte wordt uiteindelijk geleverd aan particuliere woningen, tuinders en bedrijven, die het gebruiken voor verwarming, warm watervoorziening en in productieprocessen.

Han Weber, gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland en voorzitter van de Warmtealliantie Zuid-Holland, in het persbericht: “Wij hebben de ambitie vastgelegd om in 2035 de gebouwde omgeving energieneutraal te hebben. De glastuinbouw volgt in 2050. De inzet en het hergebruik van warmte wordt daarin cruciaal. Eerder deze maand hebben Gedeputeerde Staten al een voorstel tot de oprichting van het warmteparticipatiefonds van € 65 miljoen aan Provinciale Staten voorgelegd, om naast de ontwikkeling van een hoofdinfrastructuur voor warmte bijvoorbeeld ook geothermie-projecten te steunen. Ook willen we overtollige warmte uit de industrie nuttig gebruiken, in plaats van zomaar in de lucht te laten verdwijnen.”

Industrie

Onderzoek wijst uit dat overtollige warmte uit de industrie, jaarlijks ruim 500.000 huishoudens van warmte kan voorzien. De haven van Rotterdam beschikt bijvoorbeeld over veel industriële restwarmte.

Bron: Provincie Zuid-Holland | Foto: MyImages - Micha/Shutterstock.com