31-03-2017 07:40 | Door: Hidde Middelweerd

Amerikaanse president Donald Trump verantwoorde zijn recente beëindiging van de ‘war on coal’, met het argument dat hij er veel extra banen mee zal creëren. Een rapport van milieuorganisatie Sierra Club wijst echter uit dat de duurzame energiesector momenteel voor veel meer banen zorgt.

Trump stelde recentelijk dat hij het Clean Power Plan van de Obama-regering gaat terugdraaien. Dit plan bestond onder andere uit emissieregels voor kolen- en gascentrales en limieten op bijvoorbeeld methaanlekken. Met andere woorden: het Amerikaanse klimaatbeleid onder Donald Trump wordt, zoals verwacht, een stuk minder duurzaam.

Werkgelegenheid

Het rapport van Sierra Club laat zien dat Trump’s besluit niet zomaar tot extra banen zal leiden, stelt ThinkProgress. In tegendeel zelfs. In de Verenigde staten zijn er momenteel 2,5 keer zoveel banen in de duurzame energiesector dan de fossiele energiesector. Het stuwen van de fossiele energiesector kan dan ook ten koste gaan van het baanaanbod in de duurzame energiesector.

“Duurzame energiebanen streven fossiele energiebanen nu al voorbij in bijna elke Amerikaanse staat”, zegt Michael Brune, executive director van Sierra Club, in een statement. “Deze scheefgroei zal alleen maar toenemen, omdat duurzame energie steeds goedkoper en toegankelijker wordt.”

De analyse van Sierra Club stelt dat bijna elke Amerikaanse staat meer banen in de duurzame energiesector heeft. Slechts negen staten bieden meer werkgelegenheid in de fossiele energiesector. Daarnaast groeit de duurzame energiesector vele malen sneller dan de rest van de Amerikaanse economie.

Amerikaanse staten

Hoewel Trump’s klimaatbeleid de focus opnieuw op fossiele energie lijkt te leggen, laten verschillende Amerikaanse staten een tegengeluid horen. Zowel Massachusetts als Californië hebben de ambitie om volledig over te stappen op duurzame energie.

Bron: ThinkProgress | Foto: Gage Skidmore via Flickr.com, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)