19-02-2014 11:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Deense energiebedrijf DONG Energy heeft het grootste windmolenmodel van fabrikant Vestas geselecteerd voor een uitbreiding van het Burbo Bank-project, een offshore windpark nabij Liverpool.

Met acht megawatt en een rotordiameter van 164 meter is windmolen V164-8.0MW de grootste windmolen die tot nu toe is gebouwd. Dinsdag maakte DONG bekend een bestelling van 32 stuks te plaatsen voor het Britse Burbo Bank-windmolenpark. Er wordt 258 megawatt bijgebouwd, waardoor het 25 stuks tellende windmolenpark wordt vergroot tot 348 megawatt. Het is de eerste bulkorder die Vestas met zijn V164-model weet binnen te slepen.

Kostenbesparing

“De prestaties van de Vestas-turbine van 8 megawatt zijn veelbelovend,” zegt vice-president Samuel Leupold van DONG. “Dit is een heel concrete stap om de elektriciteitskosten met wind op zee te reduceren.”

DONG wil de kosten van wind op zee terugbrengen met 35 tot 40 procent. Doordat windmolens groter worden, zijn minder funderingen nodig en kan meer energie uit een machine worden gehaald.

Volgens de analisten van Bloomberg New Energy Finance bedragen de huidige kosten voor offshore wind € 0,14 per kilowattuur over de levensduur van het project. Dit is twee keer zoveel als de kosten van windmolens op land, en duurder dan gas- en kolencentrales.

Marktaandeel

De Vestas-molen wordt nu getest in het Danish National Test Centre for Large Windturbines. De V164 is een voortbrengsel van de samenwerking van Vestas met Mitsubishi Heavy Industries. De V164 zou een groei in het marktaandeel van Vestas kunnen betekenen, aangezien 22 procent van de offshore windmolens aan Vestas toebehoort. De Duitse windmolenbouwer Siemens is marktleider, die eigenaar is van 61 procent van alle windmolens op de Europese wateren.

Bron: Bloomberg BusinessWeek | Foto: Victoriia Z via Flickr