24-02-2014 11:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Noord-Europa, inclusief Nederland, kampt met een afvaltekort. Burgers scheiden hun afval te netjes.

Het lijkt de omgekeerde wereld. Noord-Brabantse gemeenten recyclen zo efficiënt, dat er te weinig restafval overblijft voor het verwerkingsbedrijf Attero, schrijft Trouw. Al twee jaar voldoet de provincie niet aan zijn leveringscontract. Dat kan grote financiële gevolgen hebben. Als Attero binnenkort wordt geprivatiseerd, zou het bedrijf een boete kunnen opleggen die oploopt tot € 30 mln.

Nederland heeft te maken met een afvaltekort. Niet alleen scheiden en recyclen burgers braaf hun huisvuil, maar ook vanwege de vele energiecentrales die afval verbranden. Om aan de vraag te voldoen, is Nederland op dit moment de grootste afvalimporteur van Europa. Groot-Brittannië is een van de grootste leveranciers. Verschepen voor verbranding in Nederland blijkt goedkoper dan het aanleggen van nieuwe stortplaatsen.

Ook andere landen in Noord-Europa die zich inspannen voor gescheiden inzameling, kampen met dit probleem. Per jaar produceren zij slechts 150 miljoen ton huisvuil, terwijl de gezamenlijke energiecentrales een capaciteit hebben van zo'n 700 miljoen ton. Volgens kenners zal de vraag naar afval de komende jaren verder toenemen. Uw huisvuil is een miljoenenbusiness.

Bron: Trouw | Foto: Mooste via Flickr