02-07-2012 11:41 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Telers en milieuorganisaties in Californië proberen samen het boren naar olie en gas te verbieden. De werkwijze, hydraulisch fracken, wordt in de VS openlijk bekritiseerd.

Milieuorganisaties en aardbeitelers zijn bezorgd over hydraulisch fracken, een techniek om olie en gas te winnen. Er wordt bij deze techniek veel water gebruikt en de methode is niet volledig veilig. “Wanneer er een lekkage in het gebied van de telers is, zal niemand meer producten van hen willen kopen,” aldus Carolyn O’Donnell van de California Strawberry Commission.

Landbouw is belangrijk voor de staat Californië. Alleen al in de Monterey County, een gebied waar veel aardbeitelers zitten, was de landbouw in 2011 verantwoordelijk voor een omzet van $4 mrd (€3.1 mrd ). Daarnaast is er vaak een tekort aan water, waardoor mensen zich afvragen of er niet een minder waterverspillende methode is om olie en gas te winnen.

Toekomst van boringen

Ambtenaren van de staat Californië zijn deze weken op bezoek bij verschillende gemeenten, om te peilen hoe de lokale industrie denkt over hydraulisch fracken. Binnen drie tot vier maanden zullen zij een beslissing nemen over de toekomst van het boren naar olie en gas op het Californische platteland.

“Boeren en milieuorganisaties staan niet altijd zij aan zij, maar we hebben allebei belang bij schoon water,” aldus Jonathan Evans van het Center for Biological Diversity. “Wanneer de groenen én de telers spreken over de gevaren van fracken, dan wordt het tijd voor de toezichthouders om dit serieus te nemen.”

Hydraulisch fracken

Bij hydraulisch fracken wordt water, zand en een kleine hoeveelheid chemicaliën gebruikt om kleine scheurtjes in gesteente te creëren. Op deze manier komt er gas en olie vrij. In de Verenigde Staten is er een grote discussie ontstaan over de veiligheid van deze boortechniek. Inmiddels mag deze techniek in verschillende Staten en ‘counties’ niet meer gebruikt worden.

Volgens de Amerikaanse overheid kunnen er in de velden in Monterey County zo’n vijftien mrd vaten olie worden gewonnen. De olie-industrie beweert dat de methode veilig is.

Bron: Reuters Foto: XcBiker