21-04-2017 10:32 | Door: Hidde Middelweerd

Nuon wil de grond van de Hemweg-centrale in het Westelijk Havengebied van Amsterdam niet verkopen. Als de kolencentrale vervroegd sluit, wil de energieleverancier de grond gebruiken voor duurzame warmteopwekking.

Dat meldt Nu.nl, naar aanleiding van uitspraken van Alexander van Ofwegen, directeur van warmte bij Nuon. Hij deed deze uitspraken tijdens een persbijeenkomst, die was georganiseerd vanwege de ophef rondom de Hemweg-centrale.

Bod van € 1 mln

Energieleverancier Vandebron deed eerder een bod van € 1 mln op de kolencentrale, waarna de Gemeente Amsterdam, Triosdos Bank, Stichting Doen en een anonieme investeerder dit bod verhoogden naar € 5 mln.

Dit bod is echter niet gericht op de Hemweg-centrale, maar op de grond waar de kolencentrale op staat. Nuon blijft hierbij zelf verantwoordelijk voor de ontmanteling van de centrale en het opvangen van het personeel. Een onhaalbaar plan, stelt Van Ofwegen tijdens de persconferentie.

Eerder maakte Nuon al dat de ontmanteling van de Hemweg-centrale ten minste € 55 mln kost.

Warmte

Nuon wil het gebied rondom de centrale gebruiken om zelf warmte op te wekken, maar de manier waarop is nog niet bekend. Dit kan door middel van biomassa, zonnepanelen en windenergie.

Sluiten van de kolencentrale

Van Ofwegen verwacht dat de kolencentrale op zijn vroegst in 2020 gesloten kan worden. De ontmanteling ervan duurt nog eens drie jaar. De eigenlijke levensduur van de centrale loopt tot 2034.

Bron: Nu.nl | Foto: AEROVISTA LUCHTFOTOGRAFIE/SHUTTERSTOCK