05-03-2014 10:34 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl


RWE is wellicht te laat begonnen met de overstap naar duurzame energie. Dat heeft topman Peter Terium dinsdag gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers.

De Duitse energiereus, die onder meer eigenaar is van het Nederlandse Essent, leed in 2013 een verlies van bijna €3 mrd. Dat schrijft de Financial Times. Volgens RWE is dat voornamelijk te wijten aan de afwaardering van centrales die draaien op fossiele brandstoffen. Die leggen het in Nederland en Duitsland af tegen gesubsidieerde, groene energiecentrales.

RWE noteerde over 2013 een verlies van €2,8 mrd euro. In 2012 boekte het bedrijf nog een nettowinst van ruim €2,3 mrd. Het is voor het eerst in zijn 60-jarig bestaan dat RWE verlies lijdt.

RWE schreef bijna €4,8 mrd af op fossiele energiecentrales in Nederland en Duitsland. In 2013 daalde de vraag als gevolg van lage economische groei en hogere energie-efficiëntie. Het toegenomen aanbod van hernieuwbare energie zette de brandstofprijzen verder onder druk. Volgens Peter Terium verkeert zijn sector in een crisis niet eerder is voorgekomen. 'We stapten laat in de markt voor hernieuwbare energie. Misschien wel te laat.'

Bron: The Financial Times | Foto: EssentNieuws via Wikimedia Commons