06-03-2014 16:06 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Energiebedrijf Eneco heeft vorig jaar een nettowinst behaald van 241 miljoen euro, een stijging van € 8 mln. (+3%) ten opzichte van 2012. De omzet bleef vrijwel gelijk.

De groei haalde Eneco onder meer uit de uitbreiding van het aanbod hernieuwbare energie en een hogere gasafname in de eerste koude maanden van 2013. De nettowinst viel uiteindelijk lager uit dan verwacht door de economische crisis waardoor bedrijven minder energie gebruikten, en de zachte winter in de laatste maanden van 2013.

Het bedrijf schreef daarnaast € 68 mln. af op gasgestookte centrales in België en Nederland. De lage energieprijzen als gevolg van overschotten op de brandstofmarkt maakten de afschrijvingen noodzakelijk. Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2013 zei het bedrijf te verwachten dat het voor 2014 lastig wordt om de goede resultaten op peil te houden.

Vooruitzichten

De markten zijn ongunstig voor maatschappijen die afhankelijk zijn van gasgestookte centrales, zegt bestuursvoorzitter Jeroen de Haas. Daarnaast zijn de opbrengsten uit duurzame energie onzeker, omdat die afhangen van factoren waarop het bedrijf geen invloed kan uitoefenen, zoals de hoeveelheid wind en zon. Terwijl de opbrengsten uit hernieuwbare energie steeds belangrijker zijn voor de bedrijfsresultaten.

Eneco investeerde het afgelopen jaar € 854 mln. in zonne-energie en windmolenparken in Nederland, België en Groot-Brittannië, en in de bio-energiecentrale Bio Golden Raand in Delfzijl. De forse investeringen waren mede mogelijk door belastingvoordelen in de tweede helft van 2013.

Dat resulteerde in een toppositie op de ranglijst van duurzame energieproducenten. Van de internationaal opererende bedrijven presteerde Eneco, naast het Deense Dong Energy, het beste.

Bron: Eneco | Foto: Eneco