11-03-2014 11:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederland doet het rustig aan met het behalen van de Europese doelstellingen. Samen met Malta, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk bungelt ons land onderaan de duurzame energieketen. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

Eurostat presenteerde de cijfers maandag in het rapport: ‘Renewable Energy in the EU28’ Nederland loopt al een aantal jaar achter op de Europese doelstellingen.

Noordelijke vooruitlopers

Absolute koploper is Zweden die met een percentage van 51 procent het Europees gemiddelde flink omhoogtrekt. Noord-Europa doet het over het geheel genomen goed in de statistieken.

Letland en Finland volgen met percentages van respectievelijk 35,8 en 34,3 procent. Een aantal landen heeft de doelstellingen van 2020 nu al bereikt. Estland behaalde deze al in 2011, Zweden en Bulgarije bereikten hun doelstellingen in 2012.  De Europese doelstellingen zijn afgestemd op de groei en de mogelijkheden in het land.

Rol van Nederland

Nederland draagt op dit moment maar 4,5 procent bij, terwijl het gemiddelde in Europe 14,1 procent is. De Rabobank noemde in een onderzoek de  EU-doelstellingen een 'mission impossible’. Nederland heeft beloofd in 2020 ook op 14 procent te zitten.

Bron: Eurostat | Foto andjohan via Flickr