08-05-2017 12:34 | Door: Hidde Middelweerd

De Energiewende is in volle gang bij onze Oosterburen. In het weekend van 29 en 30 april was op een bepaald moment maar liefst 85 procent van de totale stroombehoefte afkomstig uit duurzame energiebronnen. Duurzame bronnen wekte dit weekend zelfs zoveel op dat het gebruik van kolen daalde tot een absoluut dieptepunt.

Dat meldt Independent.

Kolencentrales

Kolencentrales in Duitsland waren op zondag 30 april slechts operationeel tussen drie en vier uur ’s middags en produceerden minder dan acht gigawatt aan energie, terwijl de maximale capaciteit ongeveer 50 gigawatt bedraagt. Naar verwachting worden dagen als deze zondag op termijn doodnormaal in Duitsland, omdat het land de ambitie heeft om fossiele energie zo goed als volledig uit te faseren. In 2050 moet 80 procent van alle energie in Duitsland uit duurzame bronnen komen. In 2025 moet dit percentage al tussen de 35 en 40 procent liggen en in 2035 moet de grens van 55 procent gepasseerd zijn.

Dat Duitsland goed op weg is om deze doelstelling te behalen, bleek op 30 april. Op een bepaald moment was 85 procent van alle stroom in het land afkomstig uit wind-, zonne- en waterkrachtenergiebronnen en biomassa.

Recordmaand

In maart boekte Duitsland al een recordmaand op het gebied van duurzame energieopwekking. Maar liefst 41 procent van de stroomvoorziening in Duitsland was in die maand afkomstig uit duurzame energiebronnen. In totaal werd er 19.500 gigawattuur aan duurzame stroom opgewekt.

Bron: Independent | Foto: Shutterstock.com