13-03-2014 11:28 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Shell investeert dit jaar 20 procent minder in schaliegas dan vorig jaar. De oliemaatschappij schreef in 2013 bijna € 1,4 mrd. af op de winning van schaliegas en schalieolie.

Shell verkleint zijn belangen op markten, maar stapt er niet volledig uit, zei topman Ben van Beurden. Dit jaar wil de oliemaatschappij nog zo'n € 4 mrd. investeren in onconventionele gaswinning. Met name in toegankelijke velden met een hoge opbrengst.

Shell waarschuwt al langer dat het schaliegasavontuur in de Verenigde Staten minder opbrengt dan verwacht. In oktober vorig jaar noemde Van Beurdens voorganger Peter Voser in een afscheidsinterview met de Financial Times het project een van de teleurstellingen in zijn carrière. "Het was een gok, maar het is niet gelopen zoals het moest", zei Voser tegen de krant.

Shell arriveerde relatief laat in de VS en betaalde volgens sommige investeerders te veel. De nieuwe marktverkenningen vielen bovendien samen met forse dalingen op de Amerikaanse gasmarkt als gevolg van overproductie.

Voser zei te verwachten dat de komende twee tot vier jaar verdere aanpassingen nodig zijn. Shell heeft hoge verwachtingen van schaliegasprojecten in China, al is de exploitatie duurder dan in de VS. In Noord-Amerika verlegt de multinational zijn activiteiten naar olieboringen op zee.

Bronnen: Telegraaf, Financial Times | Foto: Fras via Flickr