11-05-2017 13:33 | Door: Hidde Middelweerd

Dertien gemeenten op de Veluwe kopen vanaf 2018 alleen nog maar groene energie van Nederlandse bodem in voor de energievoorziening van alle gemeentelijke gebouwen. Op maandag 8 mei ondertekenden de wethouders Duurzaamheid van deze gemeenten een contract met energieleverancier Engie om deze doelstelling te realiseren.

Dat meldt Regio Noord-Veluwe, een samenwerkingsverband waar de dertien gemeenten onder vallen.

Energieneutraal

“Door de overeenkomst met Engie krijgen we de wind in de rug om een energieneutrale samenleving te creëren”, zegt Pieter Teeninga, portefeuillehouder Duurzaamheid bij Regio Noord-Veluwe. Engie gaat duurzame stroom leveren aan de dertien gemeenten, afkomstig van windmolens op Nederlandse bodem.

Ook de levering van aardgas wordt verduurzaamd. In eerste instantie levert Engie bos-gecompenseerd gas, wat betekent dat de levering van het aardgas gecompenseerd wordt met de aanplant van bossen op andere continenten. Engie gaat echter samen met de gemeenten kijken naar andere alternatieven, om de levering van aardgas verder te verduurzamen.

Gemeenten

De deelnemende gemeenten zijn: Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nunspeet, Oldebroek, Putten (Regio Noord-Veluwe) en Barneveld, Ede, Nijkerk, Wageningen, Rhenen (Regio FoodValley).

Bron: Regio Noord-Veluwe | Foto: Shutterstock.com