14-03-2014 14:18 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Subsidies voor hernieuwbare energie als wind en zon, dragen niet bij aan vermindering van CO2-uitstoot. Ze werken eerder verstorend.

Dat zei econoom Machiel Mulder in zijn oratie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens Mulder, bijzonder hoogleraar Regulering van Energiemarkten, hebben de subsidies geen enkel positief effect zolang er een systeem voor emissiehandel bestaat. Overheden kunnen hun middelen effectiever inzetten door fundamenteel onderzoek te stimuleren naar energiebesparing en duurzame energie.

 

Emissiehandel

 

Het Europese Systeem voor Emissiehandel (ETS) blijkt milieumaatregelen eerder te frustreren dan te helpen, constateert Mulder. Terwijl ETS juist is opgezet om de CO2-uitstoot te beperken. Vervuilende bedrijven kopen en schone bedrijven verkopen hun emissierechten.

Dat betekent in de praktijk dat bedrijven met subsidies investeren in schone energie, om vervolgens hun emissierechten verkopen. De prijs blijft daardoor kunstmatig laag. Voor vervuilers is het goedkoper certificaten te kopen dan om hun CO2-uitstoot te verminderen. Netto levert het geen CO2-reductie op, zegt hij.

 

Meeprofiteren

 

Daarnaast zouden de subsidies marktverstorend werken. Energiebedrijven blijven investeren in hernieuwbare energie, omdat ze een gegarandeerde vergoeding ontvangen. Dat leidt tot overcapaciteit en groeiende prijsverschillen tussen onder meer Nederland en Duitsland.

Hij pleit voor andere manieren om de uitstoot van broeikasgassen omlaag te brengen. CO2-uitstoot is een mondiaal probleem. Investeringen die goed zijn voor het milieu en waarvan de hele wereld kan meeprofiteren, werken daarom het beste. Mulder: 'Isolatietechnieken, schonere auto's en energie-efficiëntie zijn betere instrumenten tegen klimaatverandering dan overheidssubsidies.'

Bron: Rijksuniversiteit Groningen | Foto: Dave Patten via Flickr