03-07-2012 10:33 | Door: Raksha Hoost

De zonnecel-industrie in Nederland is niet opgewassen tegen die in China. Het is tijd om onze eigen marktpositie te versterken.

Nederland worstelt met de groeiende markpositie van China in de zonnecel-industrie.

Er lijkt zich een domino-effect voor te doen. Dit jaar zijn er al vijf zonnecelproducenten in Nederland failliet verklaard, waaronder Solland Solar, Helianthos en Solar Modules.

Niet alleen Nederland heeft het moeilijk met de zonnecel markt. In Amerika valt ook het ene na het andere zonne-energie bedrijf om. Al twee van de vier zonnecelbedrijven die sinds 2009 financiële overheidssteun kregen, zijn failliet.

Chinese invloeden

De Chinese overheid heeft met vele tientallen miljoenen de Chinese zonnecel-industrie gesteund. Door deze subsidies is de productie van zonnecellen goedkoper geworden en is de prijs van zonnepanelen wereldwijd met 30 tot 40 procent gekelderd. China toont zich hiermee een geduchte concurrent voor de andere landen.

Kortom, de kelderende zonnecelprijzen en de concurrentie van de Chinese zonnecel-industrie doen zonne-energieproducenten in andere landen de das om.

Investeren in eigen industrie

“Het wordt tijd dat men uitsluitend de eigen industrie gaat ondersteunen”, stelt Gosse Boxhoorn, medeoprichter van Solland Solar. In principe dragen Nederlandse bedrijven bij aan de groeiende zonnecel-industrie van China doordat organisaties als OTB Solar een Nederlands bedrijf wat machines maakt om zonnecellen mee te produceren, levert aan de grootste producenten van China.

Het wordt tijd dat men uitsluitend de eigen industrie gaat ondersteunen

Daarnaast krijgt het noodlijdende Nederlandse Scheuten Solar, welke in juni failliet dreigde te gaan, een doorstart onder begeleiding van een Chinese panelenfabriek. Scheuten Solar gaat in China onderdelen produceren.

Boxhoorn stelt juist dat Nederland in de eigen zonnecel-industrie moet investeren, om deze weer een boost te geven. In plaats van de marktpositie van China te versterken.

“'Het wordt tijd dat de heren politici wakker worden. De Chinese markt is gesloten voor panelen uit de EU.” Nederland moet daarom een manier vinden om zelf goedkope zonnecellen te ontwikkelen en zo een plek te werven op de markt.

Kunduz-akkoord

Nederland waagt zich met een nieuwe subsidieregeling de verkoop van zonnepanelen te verhogen Wie een kans wil maken op subsidie uit de pot van €22 mln, moet vandaag de aanvraag inleveren. De subsidiemaatregel is onderdeel van het Kunduz-akkoord. Huishoudens kunnen 15 procent van het aankoopbedrag terugvragen, met een maximum van €650 euro. De regeling eindigt in 2013.

Bron: Bloomberg, Greenem.nl

Foto: Mike Baker Photography