18-03-2014 12:10 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Windenergie Associatie (EWEA) wil dat Europa energie-onafhankelijk wordt van landen als Rusland. De gaskraan kan dicht, maar wind blijft toch wel waaien.

EWEA-topman Andrew Garrad vertelde gedelegeerden op hun jaarlijkse conferentie dat de bedreiging vanuit Rusland beteugeld kan worden door te investeren in de Europese windenergiesector. “Putin kan de kraan die onze wind laat waaien niet dichtdraaien.”

Energieonafhankelijkheid

Garrad benadrukte dat de gevolgen van de politieke onrust in Oekraïne vermeden had kunnen worden. “De lidstaten hadden aggressiever moeten zijn in het najagen van de hernieuwbare energiepotentie in Europa. Het beleid was te lang gericht op de import van de fossiele brandstoffen van de oosterburen.”

De energieafhankelijkheid van een grootmacht als Rusland is volgens Garrad gevaarlijk. Hij waarschuwde Europese leiders dat zij niet langer moeten vasthouden aan fossiele brandstoffen voor de Europese energiemix. “Wij zitten straks gevaarlijk ingesloten in een fossiele toekomst als wij nu niet juist handelen.”

De baas van de  EWEA ziet liever politici die instemmen met ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen voor 2030 dan politici die als marionet van president Vladimir Putin fungeren. “Putin kan wellicht de kraan dichtdraaien die West-Europa voorziet van olie en gas, maar of  hij nou met een blote bast of volledig gekleed rondloopt, de wind waait toch wel,” aldus Garrad.

Klimaatverandering

Andrew Garrad verwees naar de recente verwoestingen op de Filipijnen door de orkaan Haiyan, om de waarde van de windindustrie te benadrukken en de urgentie om klimaatverandering tegen te gaan. De orkaan was de zwaarste ooit die land bereikte. Meer dan tienduizend mensen kwamen om. De toename van zware orkanen wordt door wetenschappers toegeschreven aan klimaatverandering, onder andere omdat het zeewater opwarmt.

Bron: Renewableenergyworld | Foto: Rikki Julius Reque via Flickr