18-05-2017 14:36 | Door: Hidde Middelweerd

Het vluchtelingenkamp Azraq in Jordanië heeft sinds woensdag de beschikking over een zonnepark van 2 megawatt. Het is hiermee ’s werelds eerste vluchtelingenkamp dat gebruik kan maken van duurzame energie.

Dat meldt UNHCR.

Zonne-energie

Het zonnepark voorziet momenteel zo’n 20.000 Syrische vluchtelingen van gratis, duurzame energie. In totaal wonen er ongeveer 36.000 vluchtelingen in het kamp. Begin volgend jaar moeten alle vluchtelingen toegang hebben tot duurzame energie.

Het zonnepark had een totaal prijskaartje van € 8,75 mln, volledig gefinancierd door de Ikea Foundation, en zorgt voor een jaarlijkse besparing van ruim € 1,3 mln per jaar. Dit geldt kan UNHCR investeren in andere vormen van hulp voor de Syrische vluchtelingen.

Vluchtelingen

Eerder dit jaar kreeg werd het vluchtelingenkamp aangesloten op het elektriciteitsnet, wat de levenskwaliteit van de vluchtelingen aanzienlijk verbeterde. Daarvoor waren de vluchtelingen afhankelijk van lantaarns op zonne-energie voor verlichting en hadden ze geen mogelijkheid om hun voedsel in een koelkast te bewaren.

De constructie van het zonnepark zorgde ook voor werkgelegenheid en een bron van inkomsten in het vluchtelingenkamp. Het Jordaanse bedrijf Mustakbal, verantwoordelijk voor de constructie van het zonnepark, nam ruim vijftig vluchtelingen aan om te helpen bij de bouw van het zonnepark.

Bron: UNHCR | Foto: UNHCR