03-07-2012 11:39 | Door: Cato van Hees

De TU Delft wordt geprezen met de Lee Kuan Yew Water Prize voor het ontwikkelen van biologische processen om afvalwater te zuiveren. Milieubiotechnoloog Mark van Loosdrecht nam gister de prijs in ontvangst.

Maandag 2 juli won professor Mark van Loosdrecht van de TU Delft de Lee Kuan Yew Water Prize tijdens de International Water Week 2012. Hij ontving de prestigieuze prijs voor het innoveren van een biologisch proces, genaamd Anammox, dat afvalwater rendabel en duurzaam zuivert.

Doorgaans vormen zuiveringsprocessen micro-organismen die slechts traag van het gezuiverde water kunnen worden afgescheiden en dusdanig veel energie verbruiken. Het Annamox-proces maakt gebruik van slibkorreltechnologie waardoor het energieverbruik, de gebruikte chemicaliën en de CO2-uitstoot van het waterzuiveringsproces verminderen.

“Ik ben werkelijk vereerd met de toekenning van de meest prestigieuze onderscheiding voor watertechnologie,” zegt Mark van Loosdrecht, milieubiotechnoloog aan de TU Delft en principle researcher bij KWR Watercycle Research Institute.

Nereda en Anammox

De zuiveringsprocessen Annamox en Nereda, ontwikkeld door de TU Delft, gebruiken slibkorreltechnologie. Hierbij vormen de micro-organismen, zoals ammonium, door een unieke combinatie met bacteriën, compacte slibkorrels die snel naar de bodem dalen. De slibkorrels versnellen het verwerkingsproces van de reactor, waardoor energie wordt bespaard, het water nog schoner wordt en er 75 procent minder ruimte nodig is.

Anammox wereldwijd

Mark van Loosdrecht was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de eerste Anammox-demonstratiefabriek in Rotterdam. In ontwikkelde landen neemt afvalwaterzuivering zo’n 1 tot 3 procent van het totale energieverbruik voor haar rekening.

Er zijn inmiddels elf Anammox-fabrieken in werking getreden en over de dertig fabrieken waar variaties van het proces worden toegepast. Wereldwijd kan het Anammox-proces het energieverbruik aanzienlijk verminderen.

Nederland voortrekkersrol

“Nederland heeft een voortrekkersrol op watertechnologie-gebied, zeker met Anammox en Nereda. Nereda en Anammox zijn namelijk beide korrelslib-technologieën. En korrelslibtechnologie is echt een Nederlandse ontwikkeling, ooit gepionierd door de Delftse alumnus prof. Gatze Lettinga,” aldus van Loosdrecht.

“Een goede samenwerking van universiteiten, Waterschappen en bedrijven bij onderzoek en ontwikkeling ligt daar mede aan ten grondslag. Zeker de openheid van Waterschappen om over innovatie mee te denken en ruimte te geven, is daarbij van belang.”

Bron: TU Delft

Foto: TU Delft