20-03-2014 12:16 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Terwijl verschillende Duitse energiebedrijven zoals RWE en E.on de afgelopen maand negatieve jaarcijfers publiceerden, boekt energietransporteur Tennet een winst van € 357 mln.

Dankzij de elektriciteitsnetwerken die Tennet tussen Duitsland en Nederland heeft gelegd, profiteert Nederland van gesubsidieerde Duitse energie. Ongeveer 5 procent van de  € 20 mrd aan Duitse subsidies komt in Nederland terecht, schat Mel Kroon, CEO van Tennet donderdag in een interview met de Volkskrant. Nederlandse consumenten betalen hierdoor 29 en mkb-bedrijven 37 procent minder voor stroom, vergeleken met de Duitse buren.

 

Subsidies

 

Stroom in Duitsland is duur vanwege de enorme subsidies deel uitmaken van de Duitse Energiewende. De Wende lijkt in enkele opzichten op het Nederlandse Energieakkoord, maar is verstrekkender omdat zij is vastgelegd in de wet. De Duitsers wensen een veel intensievere energieomschakeling dan Nederland. Merkel besloot na de ramp in Fukushima de energievoorziening volledig om te gooien. Zo moeten in 2022 alle Duitse kernenergiecentrales dicht.

Met hoge subsidies hoopt de Duitse regering de groei van groene energie te stimuleren. In Duitsland is 25 procent van de geproduceerde stroom afkomstig uit duurzame bronnen, tegenover een kleine 4,8 procent in Nederland.

 

Keerzijde

 

De keerzijde is dat de kosten van de bouw van windmolens en zonnepanelen in de energietarieven worden doorberekend. De Energiewende staat in Duitsland al een tijdje onder spanning. Zo zijn de ambities voor de groei van het aandeel windenergie al met eenderde teruggeschroefd.

Voor conventionele energieleveranciers wordt het steeds moeilijker geld te verdienen in Nederland, zegt Kroon. In Duitsland en Nederland heeft Tennet zo’n 36 miljoen eindgebruikers.

Bron: De Volkskrant | Foto: Martina Nolte, via Wikipedia (Lizenz: Creative Commons CC-by-sa-3.0 de)