20-03-2014 16:17 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Canarische eiland El Hierro mag zich vanaf 1 juni het eerste volledig zelfvoorzienende eiland ter wereld noemen. Het eiland maakt dan alleen nog gebruik van hernieuwbare energie.

Het kleinste eiland van de Canarische archipel, een autonome regio van Spanje, bekostigde het project met een subsidie van € 35 mln van de Spaanse regering en een bijdrage van de Europese Unie. Nog eens € 30 mln is gefinancierd door de overkoepelende regering van de Canarische eilanden, het lokale bestuur van El Hierro en de energiemaatschappij Endesa. Het plan onder de naam Central Hidroeólica Gorona del Viento is onderdeel van de Spaanse economische steun aan het eiland.

De economische ontwikkeling van El Hierro is een ingewikkelde balans tussen modernisering en conservering. Het eiland is in 2000 door Unesco uitgeroepen tot biosfeerreservaat vanwege de bijzondere ecologische en culturele aspecten. Een biosfeerreservaat geeft een natuurgebied een speciale status, omdat menselijke activiteiten zijn toegestaan met behoud van het ecosysteem.

 

Gorona del Viento

 

De transitie naar windenergie betekent dat de 9000 eilandbewoners per jaar zo'n 18.000 ton CO2 minder uitstoten. De naam ‘Gorona del Viento’ verwijst naar de karakteristieke stenen muurtjes die de boeren op het eiland gebruiken om hun gewassen tegen de altijd aanwezige wind te beschermen.

Het project is meer dan alleen een windpark. Het eiland kreeg de beschikking over een waterkrachtcentrale met een pompstation.

 

Stabiel netwerk

 

Een energieopslagsysteem met behulp van waterkracht zorgt voor een stabiele energievoorziening. Op dagen dat er veel wind staat en de elektriciteitsproductie hoog is, wordt zeewater omhoog gepompt en opgeslagen in twee reservoirs. Op windstille dagen vallen de eilanders terug op de waterkrachtcentrale. Blijft er nog steeds energie over, dan gaat die naar de ontziltingsinstallatie die de inwoners van drinkwater voorziet.

De bestaande energiecentrale die op diesel draait, gaat buiten werking en levert alleen stroom in geval van nood. Het eiland bespaart daarmee jaarlijks € 1,8 mln.

 

Voorbeeldfunctie

 

De lokale overheid tekende verder een overeenkomst met het energieconcern Endesa en een samenwerkingsverband van Renault en Nissan om de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren. De raad hoopt dat El Hierro als voorbeeld kan dienen voor de andere Canarische eilanden.

Bron: Público| Foto's: Wikipedia