31-05-2017 12:30 | Door: Hidde Middelweerd

Onderzoekers van de Penn State University hebben een nieuwe technologie ontwikkeld, die in staat is om duurzame stroom op te wekken waar zoetwaterrivieren de zoute oceanen bereiken. Volgens de onderzoekers is de technologie in staat tot de opwek van grote hoeveelheden stroom.

Dat meldt Clean Technica.

Duurzame stroom

Het opwekken van elektriciteit op een plek waar zoet water en zout water elkaar ontmoeten, is niet nieuw. Op de Afsluitdijk staat bijvoorbeeld een proefinstallatie die onderzoek doet naar de opwek van dergelijke energie. Deze energie wordt ook wel blauwe energie genoemd. Er bestaan al verschillende technologieën die dit kunnen, maar volgens Penn State University vallen de resultaten vooralsnog tegen. De hoeveelheid elektriciteit die ermee kan worden opgewekt, valt lager uit dan verwacht.

Flowcell

Door twee bestaande technologieën te combineren, omgekeerde elektrodialyse en CapMix, in een elektrochemische flowcell, kunnen de onderzoekers naar eigen zeggen veel meer elektriciteit opwekken. Het onderzoek begeeft zich momenteel nog in de kinderschoenen, maar in de toekomst hopen de onderzoekers het grootschalig te implementeren.

In de aankomende maanden wordt getest of de cellen stabiel blijven over een langere tijdsspanne en of bepaalde elementen in zeewater, zoals magnesium en sulfaat, de prestaties van de flowcell beïnvloeden.

Bron: Clean Technica | Foto: Shutterstock.com