24-03-2014 12:02 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Exxon Mobil zal deze maand als eerste olie- en gasproducent de gevolgen van strenger klimaatbeleid op de waarde van het bedrijf publiceren.

De toezegging is een teken van een groeiende acceptatie van investeerders en bedrijven dat de waarde van fossiele brandstoffen niet in lijn ligt met het veranderende beleid over de opwarming van de aarde. Daardoor dreigt een nieuwe bubbel op de financiële markten.

Door de wereldwijde afspraak om de opwarming van de aarde te beperken tot twee graden Celsius, kan een oliebubbel ontstaan. Dit klimaatdoel kan namelijk alleen worden gehaald wanneer besloten wordt om geen gebruik te maken van ten minste twee derde van de – tot nu toe bekende – voorraad fossiele brandstoffen.

Dat zal een forse impact hebben op de marktwaarde van Exxon Mobil, nu nog op de beurs het grootste oliebedrijf ter wereld.

Schaduwprijzen

Een stevige CO2-prijs is naar verwachting het belangrijkste politieke instrument om te zorgen dat voorraden fossiele brandstoffen in de grond blijven. Op dit moment zijn er buiten Europa weinig landen die dit reguleren. Nu de klimaatonderhandelingen van de Verenigde Naties van 2015 steeds dichterbij komen is de verwachting dat steeds meer landen dit wel gaan doen.

Bedrijven als Exxon sorteren zich voor op die ontwikkeling. Zij gebruiken daarvoor zogenaamde schaduwprijzen (CO2-prijzen) bij het plannen van nieuwe projecten. Zo anticiperen zij op het toekomstige klimaatbeleid en de kosten van CO2-intensieve investeringen.

In Europa wordt de CO2-prijs vastgesteld via het Emission Trading Scheme (ETS). De CO2-prijs bedraagt in Europa momenteel $8,41. Exxon Mobil verwacht echter dat de CO2-prijs met $60 zeven keer zo hoog zal worden en is daarmee het meest agressieve bedrijf van de Amerikaanse bedrijven die een CO2-prijs hanteren. Het Witte Huis stelde een reële CO2-prijs vast van $37.

Het grootste olieconcern ter wereld laat daarmee zien dat het klimaatbedreiging serieus neemt. Exxon Mobil probeert zo investeerders in de hand te spelen, omdat investeerders ook een hogere kans zien op een strenger klimaatbeleid met een hoge CO2-prijs. Zo wordt Exxon wellicht een voorkeursinvestering.

Druk

Het risico is dat olie en kolenbedrijven miljarden blijven investeren in de verkenning naar fossiele brandstoffen die nooit uit de grond gehaald zullen mogen worden. Investering die anders ook in hernieuwbare projecten gestopt konden worden. Hoe langer er gewacht wordt om klimaatverandering tegen te gaan hoe ingrijpender toekomstig klimaatbeleid moet zijn.

Exxon Mobil stemde verder ook in om te zeggen hoe de restricties op de CO2-uitstoot van bedrijven hun toekomstige investeringen en de waarde van dergelijke projecten beïnvloeden. Als eerste oliebedrijf die de risico’s van gestrande activa door klimaatverandering publiceert zet het zo wellicht druk op de concurrentie om hetzelfde te doen.

Bron: Environmentalleader & Bloomberg | Foto: Greg Wass via Flickr