02-06-2017 10:37 | Door: Hidde Middelweerd

Windpark Giessenwind, een park met drie windmolens van 108 meter hoog, combineert de opwekking van windenergie met energieopslag. Deze primeur in Nederland wordt gerealiseerd door Alfen en C-Wind, een consortium van Scholt Energy Services en Giessenwind.

Dat meldt Alfen in een persbericht.

Energieopslag

Stroomopwekking uit duurzame energiebronnen fluctueert; een fenomeen dat het elektriciteitsnet moet opvangen. Energieopslag kan echter uitkomst bieden. Wim Meerkerk, eigenaar van windpark Giessenwind, in het persbericht: “Batterijopslagsystemen zijn noodzakelijk om onze ambities met duurzame energie op het Nederlandse elektriciteitsnet in te passen.”

Om deze reden heeft Alfen een totaaloplossing geleverd voor het windpark, compleet met transformatorstation, netaansluiting en een energieopslagsysteem van 1 megawattuur. Andreas Plenk, verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop van energieopslagsystemen bij Alfen, in het persbericht: “Het opslagsysteem balanceert vraag en aanbod in energie en helpt zo forse infrastructurele investeringen in het elektriciteitsnet te voorkomen. Zo wordt het net minder belast en kan de opgewekte energie op de meest winstgevende momenten worden verkocht.”

Windpark Giessenwind

Windpark Giessenwind behoort met drie windturbines van 108 meter hoog tot de hoogste windparken van Nederland. De turbines wekken gezamenlijk genoeg energie op voor ongeveer 5.000 huishoudens.

Bron & foto: Alfen BV