02-04-2014 15:48 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een trein die energie opslaat en weer levert als het nodig is. Het klinkt als science fiction, maar het gebeurt al.

Het concept is simpel: neem een heuvel, een stuk rails en zet daar een locomotief met dynamo op. Laat deze de heuvel beklimmen bij te veel elektriciteitsproductie, en laat hem weer naar beneden rollen bij een tekort. Het ARES (Advanced Rail Energy Storage) systeem wordt momenteel getest in de staat Nevada, in de Verenigde Staten. Naar verwachting is het systeem een stuk goedkoper dan traditionele methoden, zoals het oppompen van water in stuwmeren.

 

Oplossing

 

Opslag is één van de grote uitdagingen bij de overstap naar duurzame energie. Pieken in productie en consumptie van elektriciteit komen zelden overeen, en dat is gevaarlijk voor de stabiliteit van het stroomnet. Daarvoor is al een aantal oplossingen bedacht. Van stuwmeren, batterijen en grotten waarin lucht wordt samengeperst, tot systemen die gebruik maken van het spanningsverschil tussen zout en zoet water.

Het ARES-systeem is toepasbaar in een betrekkelijk klein gebied en kan in potentie grote hoeveelheden energie opslaan, afhankelijk van het aantal gebruikte treinen. De technologie is het best geschikt voor heuvels met een stijgingsgraad rond 7 procent over een traject van zo’n 12 kilometer. Er zijn al plannen voor een project in Nevada met een capaciteit van 50 MegaWatt.

 

Bron: SNL.com | Foto: Bakotube via Youtube