03-04-2014 11:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De vier noordelijke provincies en zes gemeenten hebben de ambitie groen opgewekte energie binnen zes jaar van de huidige 8,4 procent naar 21 procent te brengen.

De vier provincies en zes gemeenten presenteren dit in de noordelijke energieagenda Switch, die  is aangeboden aan minister Kamp van Economische zaken. Minister Kamp reageerde dinsdag enthousiast op de pro-actieve aanpak van de regio. Het noorden is hiermee de ‘eerste regio die een plan van aanpak neerlegt’, aldus de minister.

De energieagenda is ambitieuzer dan het Nationaal Energieakkoord. Volgens die overeenkomst moet in 2020 zo'n 14 procent van de Nederlandse stroom duurzaam zijn opgewekt. Het Bestuurlijk Overleg Noord-Nederland (BONN) denkt met de uit te voeren plannen koploper in Nederland te worden. Volgens BONN levert het plan 3600 nieuwe arbeidsplekken op. Daarnaast profiteren ook andere sectoren mee, onder meer door de samenwerking tussen de energie- en chemiesector en de landbouw.

Via Switch worden de aanwezige plannen versneld uitgevoerd. Samen met de noordelijke overheden en Stichting Energy Valley hebben ze ‘focus’ als sleutelwoord voor de missie. Speciale werkgroepen worden per regio opgesteld.

De provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Noord-Holland en de gemeenten Alkmaar, Assen, Emmen, Leeuwarden, Den Helder en Groningen werken samen in de Switch-agenda.

Bron: ANP Perssupport | Foto: Lutz Koch by Flickr