03-04-2014 17:07 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Klapperende vleugels die elektriciteit opwekken. Het nieuwe prototype van technologiebedrijf Festo laat zien dat ronddraaiende molenwieken niet de enige manier zijn om wind te gebruiken.

De generator werkt op het principe van de luchtverplaatsing die een vogelvleugel lift geeft. De ontwikkelaars hebben dit concept omgedraaid. De vleugel verplaatst geen wind, maar de wind verplaatst de vleugel. De DualWingGenerator heeft een set dubbele vleugels. De klapperen zet een dynamo in beweging. Het systeem zoekt afhankelijk van de windkracht zijn optimale vorm. Zo is het systeem ook bij zeer lage windsnelheden effectief.

 

Kangoeroe

 

De DualWingGenerator is een product van het Bionic Learning Network, een samenwerkingsverband van Festo met universiteiten, technologiebedrijven en -instituten. Het netwerk probeert met behulp van techniek de natuur na te bootsen, de zogeheten bionische technologie. Zo heeft Festo ook al een bionische vogel en kangoeroe ontwikkeld. Of de vleugelgenerator een praktische toepassing krijgt is nog niet duidelijk.

 

Bron: Festo | Foto: Festo