03-07-2017 13:44 | Door: Erik Verheggen

De ontwikkelingen op het terrein van windenergie op zee gaan zo snel dat de regering rekening houdt met het scenario dat een aanvrager een windpark kan realiseren zonder subsidie.

Dat meldt het ministerie van Economische zaken. Om in te spelen op deze ontwikkelingen, wordt partijen de mogelijkheid geboden een subsidieloze bieding uit te brengen voor de kavels I en II van het windpark Hollandse Kust Zuid, waarvoor de aanbesteding dit najaar wordt opengesteld.

Als daar niets uitkomt zal zo snel mogelijk daarna de procedure met subsidie worden gestart, schrijft minister Henk Kamp van Economische zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Kamp: ''De ontwikkelingen rond wind op zee volgen elkaar in hoog tempo op. Drie jaar geleden was de verwachting dat voor de vijf windparken voor de Zeeuwse en Hollandse kust maximaal € 18 mrd aan subsidie nodig zou zijn. Dat was inclusief € 4 mrd voor het net op zee, nodig om de stroom aan land te krijgen. Inmiddels zijn de kosten echter al meer dan gehalveerd en is de verwachting dat zij nog verder zullen dalen.”

Hoge ogen

De aanbestedingen voor het offshore windpark Borssele, voor de Zeeuwse kust, gooiden vorig jaar hoge ogen. Het eerste deel van het windpark wordt aangelegd door Dong Energy. Bij het bekendmaken van de gunning waren de percelen 1 en 2 van windpark Borssele ’s werelds goedkoopste windpark. Het Deense bedrijf Dong Energy bracht het laagste bod uit met gemiddeld 7,27 eurocent per kilowattuur, exclusief aansluitingskosten voor Tennet van 1,4 eurocent per kilowattuur. Dit was 5,1 eurocent minder dan van tevoren begroot.

Met een ongekend laag bod van € 0,0545 per kilowattuur won een consortium van Shell, Van Oord, Eneco en Mitsubishi/DGE later de aanbesteding voor het tweede windpark Borssele.

Lees ook:

Bron: Kamerbrief | Foto: Teun van den Dries/Shutterstock