08-07-2017 09:37 | Door: Chris Thijssen

Google gaat voor een periode van tien jaar alle groene stroom inkopen die door zonnepark Sunport Delfzijl van Eneco wordt opgewekt. De stroom wordt geleverd aan het datacenter van Google in de Eemshaven.

De overeenkomst met Eneco is de vierde investering van Google in duurzame energie in Nederland en de tweede tussen Eneco en Google. Sunport, sinds begin 2017 operationeel, is ontwikkeld en gebouwd door het Duitse energieconcern Wirsol. Het zonnepark in Delfzijl heeft circa 123.000 zonnepanelen op 30 hectare grond. Daarmee levert het park naar verwachting zo’n 27 gigawattuur aan groene stroom.

“Google is vooruitstrevend door haar datacenter te voorzien van lokaal opgewekte zonne- en windenergie”, zegt Bram Poeth, directeur van Eneco Zakelijk, in een persbericht. “Daarmee legt zij de lat voor het bedrijfsleven, waar wij de vraag naar duurzame energie sterk zien groeien, hoog. We zijn trots dat wij dat mede mogelijk kunnen maken. Het sluit naadloos aan bij ons streven om onze klanten direct te koppelen aan lokale duurzame bronnen.”

Duurzame energie

Marc Oman, EU energy lead bij Google, zegt trots te zijn dat het datacenter in de Eemshaven sinds de eerste dag op duurzame energie draait. “We zijn verheugd dat we, na de overeenkomst met Eneco voor de afname van de energie van WindPark Delfzijl en de afgesloten overeenkomsten met de windparken Krammer en Bouwdokken, nu ook zonne-energie kunnen inzetten”, aldus Oman.

“Wereldwijd zijn we reeds de levering van 2,7 gigawatt aan groene stroom overeengekomen, waarmee we ‘s werelds grootste zakelijke inkoper zijn van duurzame energie. Dit soort overeenkomsten geven bedrijven zoals Eneco de economische zekerheid om te investeren in nieuwe duurzame energiecapaciteit.”

Bron: Eneco | Foto: Eemsdeltadrones, via Eneco