09-04-2014 14:48 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In Polen is een conceptwet aangenomen die de prijs van hernieuwbare energie voor vijftien jaar vastlegt. Dit zou de weg vrij maken voor grotere investeringen.

Het Oost-Europese land haalt nu zijn energie voor bijna 90 procent uit bruinkool en steenkool. Om de energie- en klimaatdoelen van de Europese Unie te halen is aanpassing van de energiemarkt hard nodig. Het aandeel hernieuwbare energie moet stijgen naar 15 procent in 2020.

Als de wet wordt goedgekeurd door de president en het parlement kunnen aanbieders van hernieuwbare energie die veilen, waarna deze voor een vaste prijs wordt verkocht. Dit moet voorkomen dat subsidie-uitgaven de pan uit rijzen. Ook wordt dan gezorgd voor concurrentie en een stabiele markt voor schone energie.

Dat laatste is van groot belang voor producenten, die in het worden gehinderd door onzekerheid over het bestaande subsidiestelsel. Dit geeft geen langetermijngaranties voor prijsniveaus. Dat leidt tot lagere investeringen in hernieuwbare energie. In het nieuwe stelsel ligt de prijs voor vijftien jaar vast, onafhankelijk van fluctuaties in de markt. Huidige aanbieders kunnen hun subsidie houden, of meedoen aan de veiling.

Het is onduidelijk of de wet wordt aangenomen. Polen kent een moeizame geschiedenis op het gebied van zijn energievoorziening. Vorig jaar sprak het land zich nog uit tegen subsidies op energie  en werden projecten voor de winning van schaliegas afgeblazen.

Bron: Reuters | Foto: Guido Gerding via Wikimedia Commons