11-04-2014 12:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Gasunie, Torrgas, Stedin en andere bedrijven hebben een overeenkomst gesloten voor de bouw van een power-to-gasfabriek in Noord-Nederland. In zo'n fabriek worden wind- en zonne-energie omgezet in gas.

De betrokken partijen willen met het initiatief bijdragen aan de verduurzaming van de energievoorziening. Dat meld RTL Nieuws op zijn website. De provincie Groningen en de stichting Energy Valley leiden het project.

Power-to-gas is een oplossing voor de opslag van overschotten aan hernieuwbare energie afkomstig van zon en wind. De energie is vervolgens te gebruiken op momenten dat er veel vraag is. In Duitsland staan al enkele fabrieken, maar die zijn veel kleiner.

Uniek

In  het complex komen meerdere processen samen. Hernieuwbare energie wordt ingezet om water door middel van elektrolyse om te zetten in waterstof en zuurstof. De waterstof gaat direct naar de chemische industrie. De zuurstof is nodig voor een vergassingsinstallatie die bio-gas en bio-LNG maakt voor huishoudens, de transportsector en de scheepvaart. Volgens de bedrijven is deze combinatie uniek in de wereld.

De fabriek gaat enkele tientallen miljoenen euro's kosten. Voordat de bouw kan beginnen, zijn nog wel vele stappen nodig. De financiering is nog niet rond. De bedrijven hopen op aanvullende subsidie. Ook de lokatie en de benodigde vergunningen zijn er nog niet. Eenmaal klaar is de power-to-gasfabriek de grootste van Europa. De bouw neemt twee jaar in beslag.

Bekijk het filmpje van Energy Valley over Power-to-Gas:

Bron: RTL Nieuws, Energy Valley | Foto: Energy Valley