03-08-2017 14:37 | Door: Hidde Middelweerd

Hernieuwbare bronnen van elektriciteit en energie, zoals wind- en zonne-energie, voorzagen in de eerste helft van 2017 voor 35 procent in de Duitse elektriciteitsbehoefte. Nooit eerder werd een dergelijk percentage behaald.

Het aandeel van hernieuwbare elektriciteit in de elektriciteitsvoorziening van Duitsland steeg hiermee 2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Dat meldt het Duitse Centre for Solar Energy and Hydrogen Research (ZSW).

Windenergie

Onshore windenergie was met 39,4 miljard kilowattuur hofleverancier van duurzame elektriciteit, net als het jaar ervoor. Onshore windenergie kende daarnaast een groei van 13,6 procent in Duitsland.

Offshore windenergie maakte de grootste groei door, met 47,5 procent. Offshore windenergie leverde in de eerste helft van 2017 8,8 miljard kilowattuur. Biomassa en zonne-energie waren respectievelijk verantwoordelijk voor 22,7 miljard en 21,9 miljard kilowattuur aan duurzame elektriciteit.

Elektriciteitsnet

ZSW is niet enkel de drager van goed nieuws. De organisatie waarschuwt er ook voor dat het Duitse elektriciteitsnet qua groei achterblijft op duurzame energiebronnen. Volgens ZSW moet de groei van het elektriciteitsnet veel beter in de gaten gehouden worden, om de kosten van stabilisering van het elektriciteitsnet te drukken.

Bron: ZSW | Foto: Shutterstock.com