05-07-2012 14:17 | Door: Lotte Gerritsen

Zowel bij NASA als aan de TU Delft wordt er hard gewerkt aan technologieën om windenergie op te wekken door middel van vliegers.

Op dit moment wordt de meeste windenergie opgewekt door middel van windmolens. Een nadeel hiervan is dat deze molens veel ruimte innemen. Bovendien staan ze dicht op de grond, waar de wind trager is en er meer kans is op turbulentie.

Ingenieurs van NASA zoeken naar een efficiëntere vorm van windenergie en ontwikkelen technologieën om windenergie op te wekken met behulp van vliegers. De vlieger is met behulp van een draad verbonden aan een generator op de grond. Wanneer de vlieger ‘achtjes’ draait, wordt daarbij energie geproduceerd dat in de generator wordt omgezet tot stroom.

Autonoom

De ingenieurs van NASA onderzoeken op dit moment wat de beste manier is om de vlieger volledig te automatiseren, zodat er geen tussenkomst van mensen nodig is. Verschillende commerciële bedrijven hebben hier al ideeën voor aangedragen maar die zijn te ingewikkeld, zegt David North, één van de ingenieurs. “Ons doel is om dit alles te simplificeren”, aldus North.

Op 1 maart 2012 werd de eerste autonome vlieger door North en zijn collega’s gepresenteerd. Er werd gebruik gemaakt van een digitale webcam die aan de vlieger hangt en verbonden is met een laptop op de grond, om de beweging van de vlieger in de gaten te houden. Vervolgens worden deze data doorgegeven aan een systeem dat de vlieger in ‘achtjes’ laat draaien.

TU Delft

Ook aan de TU Delft zijn wetenschappers bezig met het ontwikkelen van vliegers die energie opwekken. Afgelopen 22 juni, zo’n drie maanden na de presentatie van het prototype van NASA, presenteerde hoogleraar Wubbo Ockels samen met zijn team de ‘Kite Power’ op de Tweede Maasvlakte. Deze vlieger heeft een besturingssysteem aan boord dat de cyclus van de vlieger bepaalt.

Grote vliegers

Het systeem is volgens Ockels al bruikbaar voor commerciële toepassingen, al gaat het nog om vrij kleine vliegers: “Dit systeem is relatief klein maar al erg interessant, bijvoorbeeld voor ontwikkelingslanden in Afrika en voor muziekfestivals. De grotere systemen moet je verder gaan ontwikkelen.”

Dit systeem is al erg interessant, bijvoorbeeld voor ontwikkelingslanden in Afrika en voor muziekfestivals.Wubbo Ockels

Ook het prototype van NASA is klein met een breedte van drie meter, terwijl vliegers die commercieel gebruikt gaan worden veel groter moeten zijn. David North: “sommigen hebben het over het formaat van Boeing 747 vliegtuigen.”

Bron: Gizmag

Foto: TU Delft