16-04-2014 17:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Raad van State heeft de natuurvergunning voor de nieuwe RWE/Essent-kolencentrale in de Eemshaven voorlopig afgewezen. De Raad eist aanvullend milieu-onderzoek.

Het is de tweede keer dat de Raad van State een streep zet door de natuurvergunning voor de kolencentrale bij de Groningse Eemshaven.  Moederbedrijf RWE van Essent kreeg in 2012 een nieuwe vergunning, nadat de eerste in 2011 was afgewezen. Een aantal Nederlandse milieu-organisaties, gesteund door enkele Duitse gemeenten, legden zich niet bij die uitspraak neer.

Er volgde een opnieuw rechtszaak, waarin de Raad van State woensdag uitspraak deed. De hoogste bestuursrechter oordeelde hetzelfde als de eerste keer. De gevolgen van de uitstoot van schadelijke stoffen zijn onvoldoende uitgewerkt. De overige bezwaren van de klagers zijn afgewezen. De Raad van State heeft RWE daarom toestemming gegeven de fabriek op te starten.

Extra onderzoek

De drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe en het ministerie van Economische Zaken krijgen een half jaar de tijd om aan te tonen dat de kolencentrale geen bedreiging vormt voor twee nabijgelegen natuurgebieden en de Waddenzee.

Het onderzoek betreft de effecten van stikstof in het Groningse moerasgebied Lieftinghsbroek en het heidegebied Drouwenerzand in Drenthe. De natuurterreinen waren niet meegenomen in het onderzoek waarop de vergunning is gebaseerd. De Raad oordeelt echter dat negatieve gevolgen van stikstofneerslag voor flora en fauna niet zijn uitgesloten. Ook wil de Raad inzicht in de effecten van kwikuitstoot voor de Waddenzee.

Uitstel

Met de uitspraak in de hand willen de milieu-organisaties Natuur & Milieu en Greenpeace de centrale laten stilleggen. Volgens de provincie Groningen is echter sprake van tijdelijk uitstel, omdat de andere bezwaren van de klagers niet zijn gehonoreerd.  RWE neemt de kolencentrale komende zomer officieel in gebruik, maar laat deze al wel proefdraaien.

Bron: NRC, Volkskrant, NOS | Foto: Wutsje, via Wikipedia