18-04-2014 12:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De zoektocht naar betere batterijtechnologie gaat onverminderd door. De nieuwste doorbraak zit in de magnesium-lucht accu.

Het Japanse bedrijf ENEX heeft een oplaadbare batterij ontwikkeld, die werkt op een reactie tussen magnesium, lucht, en zeewater. In plaats van zeewater kunnen ook andere geleidende vloeistoffen worden gebruikt worden. Het magnesium kan door middel van zonne-energie uit zeewater worden gewonnen.

ENEX presenteerde deze week onder andere sfeerlichten en zaklampen met magnesium-lucht batterij op de Tokyo Designers Week in Milaan, Italië . De bezoekers kregen een hangertje met lampje dat gaat branden als het in water wordt gedoopt.

Toepassingen

Verdere toepassing van de accu is vooral interessant om zijn oplaadcapaciteit en –snelheid, en het feit dat magnesium uit zeewater ruim voorradig is. De meest gangbare en efficiënte batterijen zijn gemaakt van lithium, een relatief zeldzame en eindige grondstof.

Vorig jaar werd in Korea al een elektrische auto met deze technologie getest. Deze zou 800 kilometer kunnen rijden op één accu, met een oplaadtijd van slechts tien minuten. Het grote opstakel is tot nu toe de kosten van de batterij.

Bron: RTL Nieuws, Bright | Foto: Jurii via Wikipedia