21-08-2017 07:21 | Door: Hidde Middelweerd

Machinebouwe IHI Corporation gaat onderwaterturbines installeren in de Kuroshio-golfstroom van Japan. Momenteel wordt er getest met een schaalmodel van de generator.

Dat meldt De Ingenieur.

Energie uit golven

IHI Corporation heeft grote plannen met de onderwatergenerator, met als stip op de horizon een schare aan generatoren voor de Japanse kust, met een gezamenlijk vermogen van 200 megawatt. In theorie heeft Kuroshio-golfstroom zelfs ruimte voor 20 gigawatt aan dergelijke generatoren. Visserij vormt vooralsnog echter een obstakel, zowel voor de installatie van deze generatoren als voor de installatie van offshore windturbines.

Voordat het zover is, moet de technologie wel nog verder getest worden. De huidige testgenerator bestaat uit twee turbines, met een gezamenlijk vermogen van 100 kilowatt. In 2020 hoopt IHI Corporation een generator met een vermogen van 1 megawatt te testen.

De generator die momenteel getest wordt, is met kabels aan de zeebodem verankerd en drijft ongeveer 50 meter onder het wateroppervlak. Via een werkplatform wordt de opgewekte stroom naar het land getransporteerd. De prijs per kilowattuur moet vergelijkbaar worden met die van windenergie.

Golfstroom

Op aarde zijn er eigenlijk maar twee golfstromen geschikt voor de opwek van duurzame energie, stelt De Ingenieur. De Kuroshio-golfstroom is er een van, omdat deze dicht bij de kust ligt en het water de juiste snelheid heeft.

Bron: De Ingenieur | Foto: Shutterstock.com