18-04-2014 13:51 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Toyota-dealer Louwman in Den Haag heeft niet alleen zonnepanelen op zijn dak laten leggen. Hij wil oude accu's van de Toyota Prius gebruiken om de stroom op te slaan.

Op het dak van het grote Haagse bedrijfspand liggen 980 zonnepanelen, in totaal zo'n 1600 vierkante meter met een geïnstalleerd vermogen van ongeveer 250 kilowatt. Voldoende voor zo'n 80 Haagse huishoudens. De overtollige energie wil de autodealer opslaan in afgedankte accu's van de Prius.

De accu's van de hybride Toyota zijn volgens de autodealer nog prima te gebruiken. Het is alleen de regel om die na tien of vijftien jaar te vervangen. Meestal hebben ze dan 20 procent van hun laadcapaciteit verloren. Net als gewone batterijen vertonen de accu's luiheidsverschijnselen, veroorzaakt door het opnemen en afgeven van stroom.

Volgens Louwman zijn de accu's nog wel geschikt voor de opslag van zonne-stroom, om die op een later moment weer af te geven. Deze vorm van energie-opslag wordt ook toepast door consumenten die niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Daardoor kunnen zij hun overtollige stroom niet terugleveren.

Louwman zegt met zijn investeringen te willen bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Net als Toyota zelf.

Bron: Groene Courant, Autoblog.nl | Foto: Hatsukari715 via Wikipedia