22-04-2014 10:52 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Rijkswaterstaat krijgt een Europese subsidie van  € 1,3 mln voor het project Solar Highways. Het bedrag is bestemd voor de ontwikkeling van een innovatief geluidsscherm om zonne-energie op te wekken.

Het Energie Centrum Nederland (ECN) werkt in opdracht van Rijkswaterstaat aan een prototype dat nog dit jaar klaar moet zijn. Bijzonder is dat het geluidsscherm van Solar Highways zelf fungeert als zonnepaneel. De bovenste vier meter bestaat uit tweezijdige zonnecellen, waardoor het mogelijk is aan beide kanten stroom op te wekken.

In de loop van 2016 begint de proef met een groter scherm van 450 meter lang en zes meter hoog. De vermoedelijke locatie is de A16 bij Dordrecht. Daar zijn maatregelen nodig voor de vermindering van verkeerslawaai. De proef loopt tot 2019.

Rijkswaterstaat zoekt nog naar bedrijven die willen bijdragen aan de ontwikkeling en bouw, en naar partners in de energiesector. Het geluidsscherm moet 275 megawattuur per jaar opleveren. Dat is voldoende om ongeveer 80 huishoudens van stroom te voorzien.

Bron: Rijkswaterstaat | Foto: Rijkswaterstaat (archiefbeeld)