06-09-2017 10:20 | Door: Rianne Lachmeijer

HSM Offshore is gecontracteerd voor de bouw van het offshore transformatorstation Borssele Beta. Het is het tweede platform dat het bedrijf voor TenneT gaat bouwen. Samen met het eerste platform gaat het om de eerste grote Nederlandse netaansluitingen voor wind op zee.

Dat schrijft TenneT in een persbericht.

De transformatieplatformen zijn onmisbaar bij de aansluiting van de windparken op zee bij Borssele. Het eerste platform, Borssele Alpha, moet operationeel zijn in 2019. Het tweede platform Borssele Beta zal volgens planning in 2020 gereed zijn.

De platformen hebben een aansluitcapaciteit van 700 megawatt voor windparken op zee. Op termijn wil TenneT een net op zee realiseren met een capaciteit van minstens 3.500 megawatt. Daarom wil het bedrijf vanaf 2019 elk jaar een offshore aansluiting gereed hebben. Dit sluit aan bij het tijdschema uit het Energieakkoord.

Dynamische capaciteit zeekabels

De zeekabels die Borssele Alpha en Beta met het land verbinden, bestaan elk uit twee 220.000 Volt kabels met elk een capaciteit van 350 megawatt. Uniek aan deze kabels is dat de zogenoemde dynamische capaciteit wordt gebruikt. Dit betekent dat een enkele kabel tijdelijk tot 380 megawatt kan worden belast.

De infographic onderaan dit artikel toont de rol van een transformatorstation bij de aansluiting van de windparken op zee.

Lees ook:

Bron: TenneT | Afbeelding: Shutterstock.com | Infographic: TenneT