07-09-2017 12:31 | Door: Hidde Middelweerd

De provincie Groningen pleit voor meer offshore windparken in de Noordzee, boven de Waddeneilanden. De provincie roept op tot een toekomst zonder aardgas, waarin offshore windparken een essentiele rol kunnen spelen.

Dat blijkt uit het rapport ‘Offshore wind boven de Wadden’, dat in opdracht van de provincie werd uitgevoerd. Het rapport is aangeboden aan de minister van Economische Zaken.

Lees het volledige rapport hier

Windenergie

Het rapport stelt dat er minimaal 10 gigawatt aan windparken boven de Waddeneilanden gerealiseerd kan worden. Die capaciteit is vijftien keer zo groot als die van het Gemini windpark, dat uit de kust van Groningen ligt en te boek staat als een van de grootste windparken ter wereld.

Economische kansen

Niet alleen draagt het plan bij aan de energietransitie in Nederland; het biedt ook grote kansen voor de economie, aldus het rapport. Zo zorgen de bouw en het onderhoud van de windparken voor honderden banen en spoort het bedrijven aan om zich in de nabije omgeving te vestigen.

Zo was de aanwezigheid van lokaal opgewekte groene stroom een belangrijke reden voor Google om zich in de Eemshaven te vestigen.

Bron: Provincie Groningen | Foto: Shutterstock.com