08-09-2017 15:02 | Door: Hidde Middelweerd

Frankrijk is van plan om dit jaar nog wetgeving door te voeren die leidt tot de uitfasering van olie en gas. De wetgeving moet ertoe leiden dat Frankrijk, zowel op eigen land als in overzeese gebieden, geen olie of gas meer produceert in 2040. Als dit lukt, is Frankrijk het eerste land dat ter wereld dat deze mijlpaal bereikt.

Hierbij moet wel een kanttekening geplaatst worden: Frankrijk is enkel van plan om te stoppen met de productie olie en gas. Het stopt niet met de import van olie.

Een eerste versie van de nieuwe wetgeving werd woensdag gepresenteerd. Dat meldt de New York Times.

Uitfasering van fossiele energie

In de eerste versie van de nieuwe wetgeving staat onder andere dat Frankrijk geen vergunningen meer verstrekt voor de exploratie naar nieuwe olie- en gasbronnen. Bestaande concessies voor de productie van olie en gas kunnen na 2040 niet meer vernieuwd worden.

De uitfasering van olie en gas is onderdeel van president Macron’s plan om Frankrijk klimaatneutraal te maken. Dit moet in 2050 het geval zijn. Macron maakte eerder al bekend dat Frankrijk in 2040 een verbod op nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren zal invoeren. Ook worden er voor 2025 naar verwachting 17 kerncentrales gesloten.

Bron: New York Times | Foto: Shutterstock.com