29-04-2014 13:18 | Door: Dennis Blokzeijl

Eindhoven krijgt binnenkort het eerste kantelende sportveld ter wereld. Het veld wekt tevens zonne-energie op.

Het sportveld heeft kantelbare elementen met drie verschillende zijdes: een basketbalveld, een kunstgrasmat en een veld met zonnepanelen. Het duurzame sportveld is een uitvinding van Cablean en wordt 14 mei onthuld bij test- en onderzoeksfaciliteit InnoSportLab. Cablean ontwikkelt bewegende oppervlaktes met bijvoorbeeld zonnepanelen en probeert hiermee ieder oppervlakte maximaal te laten verdienen aan de verduurzaming van de lokale economie.

Uniek

De zijdes met zonnepanelen kantelen tijdens ongebruikte uren naar boven om energie op te wekken. “Sportvelden wachten overdag vaak op sporters en dan worden deze grote velden niet gebruikt. Hoe mooi is het als we deze velden overdag ook nuttig kunnen maken?,” zegt Chantal Tutein Nolthenius van InnoSportLab in gesprek met RTL.

De techniek voor het kantelen van oppervlaktes wordt door Cablean momenteel al gebruikt op bijvoorbeeld daken, gevels en wanden. "De draaiende oppervlaktes kunnen zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant wisselen en kunnen daardoor 24 uur per dag van functie van veranderen. Zo kan het systeem aan de binnenkant lucht zuiveren of energie opslaan en aan de buitenkant regenwater opvangen of zonne-energie opwekken," aldus Peter van Dommele in gesprek met Duurzaambedrijfsleven.

Nog nooit eerder werd deze techniek gebruikt bij een sportveld. De uitvinding is afkomstig van Nederlandse bodem en uniek in zijn soort.

Bron: Cablean| Foto: Jason Baker via Flickr