25-09-2017 12:41 | Door: Hidde Middelweerd

De eerste coöperatieve dorpsmolen van de provincie Groningen wordt vrijdag 29 september officieel geopend. De windmolen, een initiatief van energiecoöperatie Duurzaam​ ​Duurswold, werd gefinancierd door middel van een startsubsidie van de provincie en een succesvolle crowdcrowding-campagne.

Gedeputeerde Nienke Homan neemt de opening voor haar rekening. Dat meldt de Noorderkrant.

Dorpsmolen

De windmolen komt te staan op het land van een boer in het dorpje Hellum. Het initiatief kwam tot stand dankzij de Postcoderoos-regeling. De energiecoöperatie Duurzaam Duurswold stelt inwoners van de regio via deze regeling in staat om gezamenlijk een windmolen of zonnepanelen aan te schaffen. Op die manier kunnen huishoudens, die zelf geen gelegenheid hebben om duurzame energie op te wekken, toch in duurzame energie investeren.

De dorpsmolen werd zeer positief ontvangen. Binnen negen dagen waren er voldoende aanmeldingen binnen om de financiering voor de dorpsmolen rond te krijgen. De boer uit Hellum besloot daarom ook zijn dak beschikbaar te stellen, voor de coöperatieve exploitatie van zonnepanelen.

Friesland

De dorpsmolen in Hellum is niet de enige coöperatieve windmolen van Nederland. In het Friese dorpje Herbaijum komt ook een buurtmolen te staan. De windmolen, een initiatief van energieleverancier Qurrent en windmolenfabrikant EWT, haalde onlangs een financiering van € 630.000 dankzij een crowdfunding-campagne.

Bron: Noorderkrant | Foto: Shutterstock.com