05-05-2014 12:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Londen gaat huizen verwarmen met warmte uit het metronetwerk. Het plan moet het warmtenetwerk van de stad uitbreiden.

Het metronetwerk van Londen is 408 kilometer lang en vervoert ongeveer 3 miljoen mensen per dag. Bij al dat vervoer komt een hoop warmte vrij, onder andere door het remmen van de treinen en lichaamswarmte van passagiers. Het stadsbestuur wil hier nu gebruik van maken voor stadsverwarming.

Het plan is onderdeel van een inventarisatie voor restwarmte in de Britse hoofdstad. Belangrijkste conclusie is dat restwarmte aan bijna een kwart van de huidige vraag kan voldoen. Het rapport noemt de potentie van warmtewinning uit de Underground weliswaar beperkt, maar niettemin uitvoerbaar. De warme lucht is relatief makkelijk op te vangen, en de tunnels krijgen ook nog eens koeling.

 

Warmtebronnen

 

De inventarisatie identificeerde onder andere elektrische installaties in het hoogspanningsnet, industriële processen en hitte afkomstig uit het riool als potentiële warmtebronnen. Bronnen als metrotunnels en rioolzuiveringsinstallaties hebben vaak een te lage temperatuur om direct te gebruiken. Daarom wil de stad warmtepompen inzetten, die de gewonnen warmte opwaarderen. Deze gebruiken wel elektriciteit, maar zijn efficiënter dan directe verwarming.

Londen maakt deel uit van ‘Celsius City’, een Europees project dat restwarmte wil integreren in het energieaanbod in de stad. Aangesloten steden zijn onder andere Keulen, Genua en Rotterdam, waar ook veel gebruik wordt gemaakt van restwarmte.

Bron: Sustainable Business.com | Foto: Misko via Flickr