07-05-2014 12:33 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bedrijven die verdienen aan de winning van fossiele brandstoffen worden door een nieuwe groene beleggingsindex uitgesloten.  De index bevat alleen fossielvrije aandelen.

De duurzame beleggingsindex is een samenwerkingsverband tussen BlackRock, de grootste institutionele belegger ter wereld, de Amerikaanse milieuorganisatie The Natural Resources Defence Coucil (NRDC) en FTSE Groep die de index samenstelt en bijhoudt. Dat meldt Bloomberg op zijn website.

Fossielvrij

Beleggers die aandelen olie, steenkool en gas te riskant vinden, kunnen de index gebruiken als leidraad bij hun keuzes. Aandelen in fossiele brandstoffen kunnen risico’s met zich meebrengen als overheden besluiten olie- en gasvoorraden in de grond te laten zitten en overschakelen op hernieuwbare energie.

Uit onderzoek van Carbon Tracker blijkt dat zo’n 60 tot 80 procent van de huidige voorraad fossiele brandstoffen in de grond moet blijven, om de afspraken over emissie-reducties te halen. Sommige beleggers gebruiken de bevindingen van Carbon Tracker als een van de middelen voor een risicoanalyse. Anderen hebben hun portfolio op basis daarvan helemaal van de hand gedaan.

Aardgas

Bij bestaande duurzaamheidsindexen, zoals de Dow Jones Sustainability Index, zijn leveranciers van fossiele brandstoffen niet uitgesloten. De nieuwe index doet dit wel en bevat alleen volledig duurzame aandelen.

De nieuwe index schaart bovendien aardgas in het rijtje van olie en steenkool. Aardgas wordt vaak gezien als een transitiebrandstof die weliswaar schoner is, maar vervuilender is dan hernieuwbare energie. Door aardgas nadrukkelijk  neer te zetten als fossiele brandstof, wil de index een duidelijk signaal afgeven richting Wall Street.

Met de betrokkenheid van grote spelers als BlackRock en FTSE  wil de milieuorganisatie NRDC aantonen dat duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt is, ook bij de handel in aandelen.

Bron: Bloomberg | Foto: Andreas Poike via Flickr