12-10-2017 09:33 | Door: Hidde Middelweerd

Een batterijopslagfaciliteit op industriële schaal, in de buurt van Sheffield, wordt deze week geopend. De batterij, van het energiebedrijf E.ON, heeft een capaciteit van 10 megawattuur en dient om het Britse elektriciteitsnet te ondersteunen en stabiliseren.

Dat meldt The Guardian.

Batterijopslag

De zogeheten Blackburn Meadows-batterij is een van de grootste energieopslagfaciliteiten in het Verenigd Koninkrijk. Dit blijft echter niet lang zo. Centrica, het moederbedrijf van British Gas, werkt momenteel namelijk aan een opslagfaciliteit van 49 megawattuur. EDF Energy werkt aan een batterij van vergelijkbare grootte in Nottinghamshire.

David Topping, director of of business, heat and power solutions bij E.ON spreekt desalniettemin van een mijlpaal: “Dit laat zien dat de potentie van batterijoplossingen in het Verenigd Koninkrijk enorm is.”

National Grid

De batterijen die momenteel gebouwd worden zijn een antwoord op het verzoek van National Grid, de eigenaar van het Britse elektriciteitsnet, voor oplossingen om vraag en aanbod van elektriciteit beter te balanceren. Dit wordt steeds lastiger, omdat er steeds meer zonne- en windenergieprojecten online komen.

Opslagfaciliteiten bieden hierin uitkomst en kunnen het elektriciteitsnet ontlasten als de vraag of het aanbod van elektriciteit hoger is dan normaal. 

Bron: The Guardian | Foto: Shutterstock.com