13-10-2017 12:29 | Door: Hidde Middelweerd

Onderzoekers aan de Carnegie Institution for Science in Washington, D.C. stellen dat de potentie van windenergie op de open oceaan, vooral de Atlantische Oceaan, gigantisch is. Door de hogere windsnelheden op de oceaan, in vergelijking met wind op land, kunnen windturbines in theorie vijf keer zoveel energie opwekken.

Dat meldt de Carnegie Institution for Science in een nieuwsbericht. Of dat in de praktijk ook het geval is, werd door onderzoekers aan de instelling onderzocht.

Windenergie

Tot op heden was het niet bekend of snellere windsnelheden op de oceaan ook daadwerkelijk resulteerden in verhoogde energieopwekking. Dat was precies het vraagstuk dat onderzoekers aan de Carnegie Institution for Science besloten te onderzoeken.

Door middel van geavanceerde modelleringsinstrumenten vergeleken ze de productiviteit van een windpark op land in Kansas met een fictief windpark in de open oceaan. Ze kwamen tot de conclusie dat op bepaalde plekken in de Atlantisch Oceaan de output van windturbines ten minste drie keer zo hoog kan zijn.

Fluctuatie

Volgens de onderzoekers kunnen windparken op de Atlantische Oceaan de wereldwijde bevolking van energie voorzien. Om hoeveel windparken het dan precies gaat, wordt echter niet toegelicht. Wel stellen de onderzoekers dat de output van windparken op zee seizoensgebonden is en daarom erg fluctueert. In de zomer zou de output van windparken op de oceaan fors dalen.

Bron: Carnegie Institution for Science | Foto: Shutterstock.com