19-10-2017 12:01 | Door: Hidde Middelweerd

’s Werelds eerste drijvende windpark is gestart met het leveren van stroom aan het Schotse elektriciteitsnet. Het zogeheten Hywind-project van het Noorse oliebedrijf Statoil ASA bestaat uit vijf drijvende windturbines en heeft een capaciteit van 30 megawatt.

Dat meldt Bloomberg. Het windpark kwam tot stand in samenwerking met Masdar Abu Dhabi Future Energy Co. en had een totaal prijskaartje van ongeveer $ 263 mln.

Windenergie

“Dit is een mooie ontwikkeling voor de groei van duurzame energie in Schotland”, zegt Nicola Sturgeon, eerste minister van Schotland, tegenover Bloomberg. “Hywind zal schone energie leveren aan meer dan 20.000 huishoudens en helpt ons om onze klimaatdoelstellingen te behalen.”

Drijvende windturbines

Wat Hywind interessant maakt is dat turbines drijven. Dit in tegenstelling tot huidige offshore windparken, waar de windturbines vastgemaakt worden aan de zeebodem, waardoor ze niet al te ver uit de kust geïnstalleerd kunnen worden. “Hywind-turbines kunnen op wateren geinstalleerd worden met dieptes tot wel 800 meter”, stelt Irene Rummelhoff, executive vice president of New Energy Solutions bij Statoil, tegenover Bloomberg.

Verder uit de kust liggen windsnelheden vaak hoger, waardoor windturbines meer energie kunnen opwekken. Daarnaast kunnen drijvende windturbines ervoor zorgen dat bepaalde regionen nu benut kunnen worden voor de opwekking van windenergie, waar dat eerder niet het geval was. Uit de westkust van de Verenigde Staten en Japan daalt de zeebodem bijvoorbeeld al snel tot dieptes die traditionele offshore windparken onmogelijk maken. Door middel van drijvende windturbines kunnen deze plekken wel benut worden.

Lees ook:

Bron: Bloomberg | Foto: Statoil